Deseurile de medicamente rezultate de la populatie sunt reprezentate de medicamente cu termenul de valabilitate depasit, medicamente care nu mai sunt utilizate, reziduuri de medicamente, medicamente care au recipiente deteriorate, medicamente retrase de pe piata etc.

Spitalul va asigura colectarea medicamentelor expirate și/sau neutilizate provenite de la populație în vederea eliminării. 

Recipientele de colectare a deseurilor de medicamente se amplaseaza într-un spatiu special destinat. 

Locul de dispunere a recipientelor în care se colectează medicamentele expirate și/sau neutilizate este în curtea aferentă Secției de Medicină Internă într-un container închis cu cheie. 

Activitatea spitalului și a personalului acestuia nu va fi perturbată de persoanele care se prezintă cu astfel de medicamente.

Conform legislației :

Deseurile de medicamente se colecteaza diferentiat de cele rezultate din activitatea medicala a spitalului, luand in considerare urmatoarele categorii:

   a) deseuri de medicamente citotoxice si citostatice — se colecteaza in recipiente confectionate din carton sau plastic, prevazute in interior cu sac din polietilena care sa nu permita scurgeri de lichid. Recipientele sunt prevazute cu sistem antiretur, pentru a impiedica recuperarea deseurilor;

   b) deseuri de medicamente, altele decat cele citotoxice si citostatice — se colecteaza in recipiente confectionate din carton sau plastic, prevazute in interior cu sac din polietilena care sa nu permita scurgeri de lichid. Recipientele sunt prevazute cu sistem antiretur, pentru a impiedica recuperarea deseurilor;

   c) deseuri de medicamente aflate in stare lichida care sunt continute intr-un recipient cu potential intepator—taietor (fiole din sticla, seringi preumplute cu reziduu de medicament sau goale) — se colecteaza in recipiente specifice deseurilor intepatoare—taietoare medicale, prevazute cu sistem de inchidere temporara si definitiva;

   d) deseuri de medicamente aflate in recipiente sub presiune — se colecteaza separat de celelalte categorii, fara a fi eliminate prin incinerare. Acestea urmeaza circuitul deseurilor reciclabile.

Recipientele se eticheteaza cu denumirea deseurilor de medicamente (categoria) care urmeaza sa fie colectate, sursa de generare: populatie, marcaj specific al pericolului, capacitatea recipientului (l sau kg), linia de marcare a nivelului maxim de umplere, data inceperii utilizarii recipientului, unitatea sanitara, persoana responsabila cu manipularea lui, data umplerii definitive.

  1. Citostatice/Citotoxice, culoare MOV. 

Recomandari: Nu aruncati la intamplare citostatice/citotoxice! Toxic pentru celula vie! Poluare majora a mediului inconjurator daca sunt aruncate in canalizare, groapa de gunoi sau mediul inconjurator!

  1. Medicamente uzuale, culoare VERDE

Recomandari: Nu consumati medicamente expirate, risc de imbolnavire grava!

  1. Fiolaj si medicamente ambalate in recipiente sticla, culoare ROȘU

Recomandari: Nu introduceti mana in recipient, pericol intepare sau taiere!

  1. Recipiente sub presiune, fond PORTOCALIU

Recomandari: Nu introduceti in foc si nu perforati recipientele sub presiune, risc de explozie si incendiu!

Recipientele se sigileaza dupa umplere, in scopul prevenirii unor posibile accidente care pot aparea in perioada colectarii si transportului pana ce urmeaza a fi incinerate. 

In spatiul de colectare a deseurilor de medicamente rezultate de la populatie se afiseaza la loc vizibil postere de prezentare a categoriilor deseurilor colectate cu exemplificare, precum si mesaje de avertizare pentru populatie care vizeaza riscurile care decurg din aruncarea necontrolata a acestor deseuri in mediul inconjurator.

P R O G R A M
DE PRIMIRE MEDICAMENTE EXPIRATE , DETERIORATE SAU NEFOLOSITE
ÎN SCOPUL NEUTRALIZĂRII (DISTRUGERII) DE LA POPULAȚIE

Luni 1000 -1200

Joi 1000 -1200